Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen.

Kom je er niet uit? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze team staat klaar!

Wij zijn elke werkdag bereikbaar tussen 10:00-18:00 uur.

COVID-19

Ondanks de corona-maatregelen kunt u nog steeds uitstekend shoppen bij eigentandoor.nl. Wij werken hard om jouw artikelen zo snel mogelijk te bezorgen en nemen alle maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Uiteraard volgen we de adviezen van de Nederlandse overheid en het RIVM zorgvuldig op.

Wat je moet weten over Tandoors

Tandoor is een kleioven met eeuwelange geschiedenis en traditie achter zich. Tandoor is niet enkel een kooktechniek, het is kookplezier. Tandoor stamt af van de Aziatische keuken. Het is in de vorm van een ton en wordt ook wel eens een tonir genoemd. De tandoor heeft een opening aan de bovenzijde in plaats van aan de zijkant, zoals bij een steenoven.

Onder in de oven wordt hout of gloeiende houtskool gelegd. Als de oven na twee uur voorverwarmd en gloeiend heet is, wordt het gerecht erin geplaatst. Brood, zoals roti en naan, worden tegen de binnen zijwanden gedrukt en vlees, vis en groenten kunnen bijvoorbeeld op onder andere spiesen boven de kolen gehaakt worden. 

Maar dit zijn maar enkele van de tientallen manieren en combinaties van koken met een tandoor. 

Voor een uitgebreide uitleg over de gebruiksaanwijzing van tandoor verwijzen we je naar deze pagina: Gebruiksaanwijzing .

Tandoors zijn er in alle soorten en maten. Tandoor kan worden gebruikt om brood mee te bakken, om voedsel mee te roken, om te grillen, barbecueën, stoven en veel meer.

Geproduceerd uit vuurvaste klei in de vorm van een ton, ze zijn mobiel, draagbaar en gemakkelijk in gebruik, voor huis en tuin.

Je kunt er niet enkel mee barbecueën, maar ook bijvoorbeeld een hele lamsbout of kip mee braden. Het eindresultaat is verbluffend! De hoogwaardige werking van de kleiwanden van de tandoor gecombineerd met de smaak en aroma van houtvuur resulteren in volmaakte eindresultaten.

Cook like a Chef!

Tandoors bestaan al eeuwenlang in de Aziatische keueken en worden nog altijd dagelijks gebruikt in diverse delen van de wereld, hetzij in de traditionele vorm van een cilindervormige kuil in de grond, alsmede de mobiele variant. Het commerciële gebruik van tandoor in grote steden is vooral de afgelopen decennia fors gestegen.

De tandoors op deze site worden met grote zorg en vakmanschap geproduceerd sinds 1998 en worden geprezen als de pioniers van het commercieële tandoor.

Uit onze perspectief is het eerste en belangrijkste voordeel van een tandoor, dat het geproduceerd wordt uit milieuvriendelijke, keramische materialen.

Het tweede voordeel is dat de tandoor een stijlvol pronkstuk is in de tuin of terras.

Naast haar functionaliteit en uitgebreide opties zoals broodbakken en roken, zijn ook de resultaten van gerechten bereid in een tandoor van een andere niveau. Door de hoge temperatuur in de oven wordt het vlees veel sneller gaar dan op de gril en je hoeft deze niet eens om te draaien telkens. De gerechten worden zo sappig mogelijk ultiem gebakken. De tandoor helpt om vocht vast te houden in het voedsel, bereidt het voedsel veel sneller en smakelijker.

De tandoors worden gemaakt van milieuvriendelijke huishoudelijke keramische vuurvaste materialen, gebakken bij temperaturen van meer dan 1100 graden Celsius, voor sterkte en schoonheid is het gebonden met metaal. Ondanks dat er tijdens het gebruik haarscheurtjes kunnen ontstaan, houdt het stalen smeedwerk met smeedelementen de tandoor stevig vast. De levensduur van de tandoor is niet beperkt; bij correct gebruik zal het u jaren en decennia van dienst zijn.

Gebruikswijze Tandoors

Zeer gemakkelijk! Tandoor is super eenvoudig te gebruiken. Grote kans dat het allereerste gerecht bereid in Tandoor een van uw grootste kookprestaties zal zijn.

Er zullen kleine haarscheurtjes verschijnen tijdens de eerste ontsteking en vervolgens zal de tandoor door deze scheuren “ademen”. Dit is volkomen normaal en hoort bij de natuurlijke werking van tandoor. Om ze zo onzichtbaar mogelijk te houden, is het noodzakelijk om de temperatuur in de tandoor tijdens de eerste ontsteking zo soepel mogelijk te verhogen.

Eenmal klaar, sluit de onderste blazer, de grote en kleine bovendeksels goed. Door de dikke keramische wanden duurt het afkoelproces enkele uren. Blus de hout NOOIT met water!

Het wordt aanbevolen om de tandoor op te bergen onder een afdak of tegen hevige regenval af te dekken met een speciale stof-vocht beschermhoes, die in ons assortiment wordt gepresenteerd. Als de tandoor erg nat is, is het noodzakelijk om deze op natuurlijke wijze te drogen, het wordt niet aanbevolen om hem nat aan te steken en kunstmatig te drogen – dit kan leiden tot meer scheuren en als gevolg daarvan tot een snellere afkoeling van de tandoor.

Gebruikt u de tandoor voor de eerste keer? Hier zijn enkele handige tips om u op weg te helpen. Lees eerst de gebruiksaanwijzing en veiligheidsregels!

Bij het eerste gebruik, VOER DE HITTE ZO GELEIDELIJK MOGELIJK OP. Wanneer u de tandoor aansteekt, verwijder altijd de bovenste grote deksel en de dop en open de blower. Sluit altijd het deksel en de blazer wanneer u voedsel bereidt Tandoor is zo ontworpen dat het tijdens het koken gesloten moet zijn – alleen dan is de afwezigheid van een open vlam en temperatuuruniformiteit gegarandeerd. Het openen van het deksel verhoogt de vlam en temperatuur, dus je krijgt niet de resultaten die je verwacht. Probeer voedsel zo snel mogelijk te controleren en eruit te halen en sluit het deksel onmiddellijk. Onthoud: als het deksel open is, betekent dit dat het voedsel niet wordt gekookt!

Gebruik altijd hittebeschermende handschoenen (natuurlijke stoffen, geen synthetische stoffen). Gebruik bij het aanraken van hete keramische onderdelen of braadoppervlakken de juiste beschermende uitrusting om verbranding te voorkomen. Wees altijd voorzichtig bij het plaatsen van verwarmde voorwerpen op andere oppervlakken.

Bewaar brandhoud altijd op een droge plaats. Hoewel vochtig hout ook brandt, is het moeilijker te ontsteken en komt er veel rook vrij.

Om de tandoor te doven, GEBRUIK NOOIT WATER! Sluit enkel alle deksels en openingen als u klaar bent met koken.

Gebruik GEEN water of huishoudchemicaliën om de binnenkant van de tandoor schoon te maken. De tandoors worden zelf schoongemaakt, bij elke nieuwe ontsteking brandt het oude roet uit, worden de muren weer wit. Indien nodig kunt u schurende borstels gebruiken om te reinigen.

HOUD HET RISICO OP VERBRANDING ALTIJD IN HET ACHTERHOOFD

Laat de ontstoken en geopende tandoor niet onbeheerd achter. Besteed aandacht aan bladeren, planken of andere brandbare materialen in de buurt van de tandoor die u gebruikt, omdat ze een brand kunnen veroorzaken als ze worden aangeraakt door hete kolen of vonken. Let goed op het milieu wanneer u de tandoor op vakantie gebruikt, want open vuur kan gevaren met zich meebrengen. Houd er rekening mee dat lokale overheidsvoorschriften de vereiste minimumafstand van een open vuur tot het dichtstbijzijnde gebouw kunnen bepalen, of dat de buitenwarmte beperkt kan zijn tijdens droogte of brandgevaar.

De tandoor nooit binnenshuis aansteken of gebruiken!

Bij gebruik volgens de voorschriften en in overeenstemming met de veiligheidseisen is de tandoor zeer veilig en betrouwbaar, u zult er jarenlang plezier van hebben.

De gebruiker is verantwoordelijk voor het veilige gebruik van de tandoor en het voortdurend naleven van de veiligheidsvoorschriften.

Gietijzeren pannen

Veel chefs zweren erbij: een gietijzeren pan. Bij goed onderhoud gaat zo’n pan dan ook je leven lang mee en je kan vrijwel alles perfect bakken. Ze zijn ook nog eens bestand tegen zeer hoge temperaturen en erg geschikt voor koken op inductie. Maar, welke soorten gietijzeren pannen zijn er? En hoe moet je je pan onderhouden om er je leven lang van te genieten?

Er zijn 3 mogelijkheden bij het kopen van een gietijzeren pan: een gietijzeren pan die je zelf nog moet inbranden voor het eerste gebruik (ook wel ‘seasonen’ genoemd), een gietijzerenpan die al ‘pre-seasoned’ is en als laatst, een geëmailleerde gietijzeren pan.

Gietijzeren pan seasonen

Deze pan is vaak wat goedkoper omdat je ‘m zelf nog moet behandelen voor gebruik. Je kunt de pan dus niet uit de winkel direct gebruiken om mee te bakken. Dan blijft je gerecht aan de pan plakken. Een gietijzeren pan heeft namelijk een laagje olie nodig. Hoe vaker je ‘m gebruikt, hoe meer smaak er in je pan gaat zitten, wat weer in je gerecht terecht komt. Ben je niet vies van een kleine klus? Ga dan voor deze pan. Zo maak je je gietijzeren pan klaar voor gebruik:

Maak je gloednieuwe pan schoon met water en zeep en droog goed af. Smeer vervolgens neutrale olie die goed tegen hitte kan (bijvoorbeeld arachideolie) goed uit over de hele pan. Bedek ook de onderkant en de steel. Plaats een ovenplaat bedekt met aluminiumfolie in de oven en leg de pan ondersteboven op een grillplaat daarboven. De folie zal er voor zorgen dat eventuele druppels olie worden opgevangen. Laat de pan een uurtje op 200 °C inbranden. Laat de pan afkoelen en herhaal dit proces nog 1 of 2 keer. Nu is je pan klaar voor gebruik! 

Pre-seasoned

Geen zin in gedoe? Kies voor een pre-seasoned pan en het is direct klaar voor gebruik, omdat het hele proces van ‘seasonen’ al is gebeurd. Het enige dat jij hoeft te doen is aan de slag gaan met de pan. Door veelvuldig gebruik zal je steeds minder last hebben van eten dat aan je pan plakt. Ook bij deze pan moet je na elk gebruik de pan goed afdrogen en insmeren met een klein laagje neutrale olie. Zo gaat de pan levenslang mee.

Geëmailleerd gietijzer

Het probleem bij een gietijzeren pan is dat het gaat roesten als de pan niet goed droog is. Een gietijzeren pan met emaille aan de binnen en de buitenkant, roest minder snel en is makkelijk schoon te maken. Deze pannen hoef je niet voor te behandelen en kun je direct gebruiken. Als de pan geen houten steel heeft, mag de pan ook in de oven. De vaatwasser is niet aan te raden

  • Was de pan NOOIT in de vaatwasser, daarvoor is de vaatwasser te ruw en zal het de pan beschadigen en de pan uitdrogen.
  • Gebruik zo min mogelijk afwasmiddel om de pan schoon te maken. Met een zachte spons en heet water  kun je de pan niet beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van olie en zout maken en dit met keukenpapier inwrijven, en dan de pan verwarmen tot de resten loskomen. Spoel de pan vervolgens nog wel goed af.
  • Droog de pan altijd heel goed af. De pan kan namelijk gaan roesten en daarom moet je hem droog in je kast zetten.
  • Breng zo nodig voordat je de pan in de kast zet eerst nog een olielaagje aan. Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies.
  • Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten. Naarmate je de pan vaker hebt gebruikt, kun je wel aan de slag met tomaten omdat de laag steeds meer bestand is tegen zure ingrediënten.
  • Als je de pan wil gebruiken, zet ‘m dan eerst op zonder olie of boter. Na 2 of 3 minuten is de pan heet genoeg om te gebruiken. Dit kun je testen met wat druppels water. Als ze knetteren, is de pan flink op temperatuur.
 

VERZENDING

De levertijd bedraagt maximaal dertig dagen vanaf het moment van betalen. Normaal gesproken komen bestellingen na 2-10 dagen aan. 

 

De verzendkosten verschillen per product en bestelling. 

Deze informatie staat op de productpagina van desbetreffende item en de totale verzendkosten vindt u terug op de afrekenpagina.

Bezorgers bezorgen de pakketten gewoon bij je thuis of bij een afleverpunt en nemen extra hygiëne-maatregelen.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Prijs
  • Extra informatie
Vergelijk